14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ανηλικοι μετανάστες...


Οι ανήλικοι κρατούμενοι, ακόμη και σύμφωνα με το νόμο, δεν πρέπει να μένουν ούτε μία ώρα σε Κέντρο Κράτησης. Τις τελευταίες μέρες απελευθερώθηκαν δεκάδες από αυτούς, έπειτα από την πίεση που άσκησε κόσμος με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τη φυλακή.

Παρόλα αυτά, μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται και η πρακτική των αρχών δεν αλλάζει. 47 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Σομαλία και την Παλαιστίνη, βρίσκονται, από την 1η Σεπτέμβρη, σε απεργία πείνας, ενώ 4 δεν πίνουν ούτε νερό (το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν πίνεται - "αν πιείτε από αυτό το νερό, δεν θα θέλετε ποτέ να ξαναπιείτε νερό στη ζωή σας" μας είπε ένας). Κάποιοι από αυτούς κρατούνται για πάνω από 40 μέρες.

Σήμερα το πρωί, μικρός αριθμός αλληλέγγυων συγκεντρωθήκαμε έξω από τη φυλακή για να μιλήσουμε με τους κρατούμενους.

Αναδημοσίευση από εδώ: http://noborder.socialcenter.gr/el/node/349







Στρατής Μπαλάσκας, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
"Ο ξεσηκωμός των αθλίων"

"Χθες και για ακόμη μία φορά οι ανήλικοι που παρά τις συσκέψεις και τις προσπάθειες παραμένουν στο μεγαλύτερό τους αριθμό κρατούμενοι, ξεσηκώθηκαν. Μαζί τους κι όλοι οι άλλοι κρατούμενοι. Ανήλικα παιδιά, άνδρες, γυναίκες, 930 στον αριθμό, κρεμασμένοι στα κάγκελα των παλιών αποθηκών φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα έκαναν γνωστό πως πραγματοποιούν ακόμα μια απεργία πείνας. Την ίδια ώρα έξω από το Κέντρο διαδήλωναν Ελληνες και ξένοι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ «Νο border 2009».

«Azadi - Azadi», που στα αφγανικά θα πει «ελευθερία - ελευθερία», φώναζαν χθες οι μετανάστες που κρατούνται στο Κέντρο της Παγανής. Ενα χώρο δυναμικότητας περίπου 300 ατόμων, όπου και οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών χαρακτηρίζονται τουλάχιστον άθλιες. Μια βιντεοκάμερα, που χθες από τα κάγκελα του Κέντρου της Παγανής πέρασε στους ανήλικους κρατουμένους, κατέγραψε το εσωτερικό του θαλάμου όπου χθες κρατούνταν συνολικά 160 άτομα. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα και αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα http:// lesvos09. antira. info/ είναι συγκλονιστικές και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πολυώροφα κρεβάτια μέχρι το ταβάνι του θαλάμου, στρώματα στο πάτωμα πάνω σε κάθε ένα από τα οποία κοιμούνται δυο δυο ή και τρεις τρεις ανήλικοι μετανάστες, σχεδόν παιδιά. Κάποια στιγμή ένας νεαρός δείχνει στην κάμερα το βαριά ανάπηρο πόδι του από τις κακουχίες στην πατρίδα του και ένας άλλος το πρησμένο και πληγωμένο πόδι του για το οποίο όπως λέει έχει διαμαρτυρηθεί, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα να εξεταστεί από γιατρούς. Ας σημειωθεί πως οι ανήλικοι κρατούμενοι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας φωνάζουν ότι κάνουν απεργία πείνας και ζητάνε την απελευθέρωσή τους...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Υστατη έκκληση από τη Νομαρχία

Λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της Παγανής αναζητεί η Νομαρχία Λέσβου.

Σε μια αγωνιώδη επιστολή που υπέγραψε ο αρμόδιος αντινομάρχης Σταύρος Ψαρόπουλος προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου περιγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ασφυκτικής αύξησης του αριθμού των μεταναστών στο κέντρο αλλά και το έντονο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει αφού οι οφειλές στους προμηθευτές ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδηγούμαστε σε κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής» τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο αρμόδιος αντινομάρχης.

«Περιγράψαμε στα αρμόδια υπουργεία την κατάσταση και περιμένουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατό, τις ενέργειές τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο» τόνισε χθες με δήλωσή του ο κ. Σταύρος Ψαρόπουλος."


Πέλλη Γιακουμή, εφημερίδα Τα Νέα
"Η εξέγερση των αθλίων"

"Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής ήταν εκτός ελέγχου χθες. Οι ανήλικοι που παραμένουν κρατούμενοι και πραγματοποιούν εδώ και μέρες απεργία πείνας ξεσηκώθηκαν, δημιουργώντας παράλληλα ένα κύμα αντίδρασης σε όλους τους θαλάμους του κέντρου. Παιδιά, άνδρες, γυναίκες, κρεμασμένοι από τα κάγκελα του κέντρου κράτησης φώναζαν με όση δύναμη τους έχει απομείνει για την ελευθερία τους. Το κλίμα το τελευταίο διάστημα στην Παγανή είναι εκρηκτικό, λόγω της παράτασης παραμονής των μεταναστών στο κέντρο. Επιπλέον, καθημερινές τείνουν να γίνουν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν ξένοι και Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης Νo Βorder έξω από την Παγανή, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο νησί εν όψει του διεθνούς κάμπινγκ διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει στη Χαραμίδα από 25 μέχρι 30 Αυγούστου...

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ένας ανήλικος, που αντιμετώπιζε από την προηγούμενη μέρα πρόβλημα υγείας, έχασε τις αισθήσεις του και υπήρξε άμεση ανάγκη μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί που βρισκόταν στον χώρο του κέντρου υποδοχής πλησίασαν στο σημείο, ενώ ζητήθηκε από τους ανηλίκους να απομακρυνθούν από τα κάγκελα, προκειμένου να ανοίξει η πόρτα για να βγάλουν από τον θάλαμο τον λιπόθυμο 13χρονο. Οι νεαροί μετανάστες στο στιγμιαίο άνοιγμα έσπρωξαν με δύναμη την καγκελόπορτα, απωθήθηκαν όμως από τους αστυνομικούς και αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους έξω από το κέντρο. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε κωλικός του νεφρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το προηγούμενο βράδυ ο ανήλικος είχε διαμαρτυρηθεί στους γιατρούς του κέντρου για τους έντονους πόνους και του χορηγήθηκε ένεση που τον βοήθησε να ηρεμήσει τη νύχτα. Ο νεαρός νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ως προσωρινή λύση εκτόνωσης της κατάστασης μεταφέρονται από την Τετάρτη ομάδες ανηλίκων στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου. Την Τετάρτη το μεσημέρι μεταφέρθηκαν 20 άτομα και χθες επρόκειτο να μεταφερθούν άλλα 15 άτομα...


Έγκυος αρνείται τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΔΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ. Αφήστε με να πεθάνω», φώναζε στους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μια νεαρή Σομαλή, η οποία βρισκόταν έξω από τους θαλάμους στο προαύλιο του Κέντρου Κράτησης της Παγανής ξαπλωμένη στο έδαφος. Η νεαρή γυναίκα διανύει τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της και αρνείται πεισματικά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της βρίσκονται κρατούμενα στην Παγανή και δεν θέλει να φύγει μακριά τους. Η γυναίκα είναι εξασθενημένη από τις συνθήκες στην Παγανή και από την αφόρητη ζέστη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την κατάσταση της υγείας της."




Μάκης Νοδάρος, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Επιστολή σε Μαρκογιαννάκη για τα κρατητήρια της ντροπής"

"Τις εικόνες ντροπής και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, κατήγγειλε χθες με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα Νίκος Τσούκαλης.

Οπως καταγγέλλει ο κ. Τσούκαλης, οι συλλήψεις εκατοντάδων μεταναστών και η κράτησή τους στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχουν δημιουργήσει δραματικές καταστάσεις τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τους εργαζόμενους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους, γι' αυτό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας των μεταναστών έχει δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που δυσφημούν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η ίδια απαράδεκτη και τραγική κατάσταση επικρατεί και στα κρατητήρια-τροχόσπιτα του Λιμεναρχείου της Πάτρας, «γεγονός το οποίο επανειλημμένα έχουμε επισημάνει με ερωτήσεις μας και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε περίοπτη θέση σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό Τύπο».

«Επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις μας ότι η αποσπασματική δίχως συνολικό σχεδιασμό πολιτική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει περιστασιακά έστω το ζήτημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνει τόσο σε επίπεδο κοινωνικό όσο και ανθρωπιστικό»."

Διαβάστε τις Δηλώσεις του Συνήγορου του παιδιού.

Δηλώσεις του Θ.Δρίτσα μετά την επίσκεψή του στο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Διαβάστε για το θέμα στον τοπικό τύπο.
Διαβάστε για το θέμα του Ασύλου στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για το ζήτημα των προσφύγων.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβάστε για το θέμα στον προσωπικό κόμβο του Γ. Παπανδρέου.

3 σχόλια: