14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Από την συμμετοχή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου στην Κοζάνη με θέμα "Προσφυγιά, Μετανάσ

Μετά από πρόσκληση προς το σχολείο μας συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Κοζάνης, στην ενότητα "Ικέτες στην Ελλάδα" στο Θεατροδρόμιο της πόλης.

Εκ μέρους του ΑΣΜΠ μίλησε ο μαθητής μας Μπιλάλ Καμάρ και αφηγήθηκε στα ελληνικά μια ιστορία από την πατρίδα του, το Πακιστάν. "Η ιστορία της Αλήθειας". 

.
ο Μπιλάλ αφηγείται την "Ιστορία της Αλήθειας"
Η αφήγηση του Μπιλάλ άγγιξε όλο το ακροατήριο και θύμισε σε όλους μας την κακομεταχείριση που έχει υποστεί η Αλήθεια, πόσο εύκολα την προσβάλουμε λέγοντας μικρά ή μεγάλα ψέματα και εν τέλει μέσα από την παραβολή του την επανατοποθέτησε στη θέση που της αρμόζει στο θυμικό μας.
Μπιλάλ σ' ευχαριστούμε!



Η ρεμπέτικη κομπανία "οι Τζαναμπέτηδες" και η Κωνστανίνα Τεντόγλου ενώ τραγουδά το Μπινγκιόλ.

Η κάθε αφήγηση των Ικετών - προσφύγων (Ιράν, Πακιστάν, Κουρδιστάν, Πόντος, Αρμενία) συνοδεύτηκε μουσικά από την ρεμπέτικη κομπανία "Οι Τζαναμπέτηδες" με την υπέροχη φωνή της Κωνσταντίνας Τεντόγλου. Με το πλέξιμο της βιωματικής αφήγησης και της έντεχνης μουσική δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα μαγική, συγκινησιακά έντονα φορτισμένη ...

.

ο Στέλιος Πελασγός(δεξιά μπροστά), παρουσιάζει τους Ικέτες στην Ελλάδα (όρθιος πίσω ο Κούσα από Ιράν, καθιστοί από δεξιά προς τ' αριστερά η Κουήν, ο Μπιλάλ και ο κ. Κιουρτζόγλου)

Λίγο νωρίτερα, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης δυο από τις δασκάλες μας συμμετείχαν στην ενότητα Παραμύθια από την Αρμενία Η Κουήν Μινασιάν χωμένη ανάμεσα σε τρεις ιστορικούς χάρτες αφηγήθηκε το ταξίδι και τα παθήματα των "Άτυχων Εμπόρων" και σύστησε στους Κοζανίτες τους Αρμενίους, έναν λαό που μετά τους διωγμούς και την γενοκτονία που υπέστη το 1915, ζει κυρίως στη διασπορά, ενώ η Μαρία Μπάκα ζωντάνεψε με την υπέροχη αφήγησή της την "Αστράμαξα".




Στον χώρο εκδηλώσεων στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης η Μαρία Μπάκα αφηγήται την "Αστράμαξα".
.
Ο Φώτης Ανδρεόπουλος, ο πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών, που ήταν κι αυτός στη Κοζάνη, ως σωστός Κοζανίτης, μας ξενάγησε στις ομορφιές του πανάρχαιου και συνάμα σύγχρονου αυτού τόπου.
Ύστερα από αυτή την εμπειρία, η Κοζάνη που φάνταζε τόσο μακρινή, είναι πια μέσα στις καρδιές μας.
Ευχαριστούμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου