14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

21 Μαρτίου... "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού"




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσμίως η μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. 50 χρόνια μετά την 21η Μαρτίου του 1960, όταν δεκάδες ειρηνικοί διαδηλωτές σφαγιάστηκαν στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των ρατσιστικών νόμων της χώρας, ο ρατσισμός δεν έχει εκλείψει ως φαινόμενο στις «πολιτισμένες» κοινωνίες μας.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή, όπου μεγάλα κοινωνικά στρώματα διαβιούν δύσκολα και καθίστανται ευάλωτα στις σειρήνες του λαϊκισμού, ο ρατσιστικός λόγος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί. Ο «ξένος» γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Αποκλείεται από τις επίσημες κρατικές δομές, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διακρίσεις και τη ρατσιστική βία. Γίνεται ο άνθρωπος χωρίς δικαιώματα. Στον ακραίο ρατσιστικό λόγο, χάνει σχεδόν την ιδιότητα του ανθρώπου.

Σε μια Ευρώπη με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα, με τους εθνικούς μύθους και τα στερεότυπα να κυριαρχούν, οι μετανάστες καταδικάζονται στην παρανομία εξαιτίας της πολιτικής κλειστών συνόρων, της ανύπαρκτης πολιτικής κοινωνικής τους ένταξης. Με αποτέλεσμα να αποτελούν το χωρίς δικαιώματα φθηνό εργατικό δυναμικό που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τον εφεδρικό στρατό που χρησιμοποιείται για να περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που τους θεωρεί υπεύθυνους για τη φτώχεια και την ανεργία των ιθαγενών κατοίκων.

Οι μετανάστες όμως δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Όλοι μας μέσα σε ένα τέτοιο ανθρωποφάγο σύστημα είμαστε ξένοι και μετανάστες.

Χρέος όλων μας που συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό κίνημα είναι να αναδείξουμε αυτές τις αθέατες πλευρές της πολιτικής που τροφοδοτεί το ρατσισμό. Να παλέψουμε έτσι ώστε στα σχολεία, στις γειτονιές, στη κοινωνία, οι ρατσιστικές φωνές να γίνουν μειοψηφικές. Να παλέψουμε για ίσα δικαιώματα γηγενών και μεταναστών. Για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις.



8 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστούμε πολύ.

    Χρόνια πολλά και σ'εσένα με Ειρήνη και Υγεία και φυσικά αποδοχή.

    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ......μηπως πλησιαζει η ωρα ολα τα ζωα μαζι να δωσουμε τα χερια για να διωξουμε πια αυτους που πραγματικα μας εχθρευοντα και ζουνε απο τις διαφορες μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο που θα μας διωξετε ρε τομαρια?

    απο τα σπιτια μας?

    ηρθατε στα σπιτια μας μας κουρσεψατε τη γη μας και θα μας απιτησετε κιολας να μην σας μισουμε?

    ΕΧΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ?

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ?

    ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ.

    ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ ΣΑΣ
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΚΛΑΒΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΤΑ ΣΑΣ!

    ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΣΑΣ!

    ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχόλιό σου είναι εμετικό ανώνυμε... δεν το διαγράφω για να μην ξεχνά κανείς ότι υπάρχετε κι εσείς οι ανεγκέφαλοι φανατικοί.

    Ελένη Λιντζαροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η χρυση αυγη βρισκει και κανει. Δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο καθε ανθρωπος ανεξαρτητα απο την παιδεία που έλαβε και απο τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε έχει μεσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε και εμείς.Ίσως να διαφέρουν σε κάποια εξωτερικά χαρακτιριστικά ή σε κάποιεσ συνήθειεσ απο εμας αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μας φοβίζει αλλά αντίθετα να ξυπούσε το ενδιαφέρον μας, να γνωριστούμε καλύτερα, να διατηρούμε δηλαδή μια υγιή σταση φιλοξενίας και να αποδεχόμαστε τον άλλο για αυτό που είναι, οχι να προσπαθούμε να απομωνόσουμε την διαφορετικότητα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο μονος λογος που πανε σε αυτα τα σχολεια ειναι γιατι ειναι τροπος για να νομιμοποιηθουν δειτε τον νομο του μπατσοκ ..
    τωρα ως προς τον ρατσιμο που δια τυμπανιζετε αυταποδειχτα δεν ισχυει (εχουμε 4μυρια μεταναστες νομιμους και μη )που ειναι ο ρατσισμος ?
    εχουμε δολοφονικες επιθεσεις καθε εβδομαδα απο αλλοδαπους δεν τα βλεπετε στα μεσα?
    εχουν σταματησει τα καναλια της παραπληροφορησης να αναφερονται στην υπηκοοτητα αυτων που εγκληματουν (με εντολη χρυσοχοιδη)
    δεν ειναι ρατσισμος ειναι απαιτηση για νομιμοτητα .
    εξω οι εγκληματιες
    ολοι 3η σεπτεμβριου και ηπειρου και εσεις
    εναντια στην εγκληματικοτητα κα;ι την παρανομια..
    Εμεις θα τσακωνομαστε και οι εγκληματιες τραπεζιτες και δοσιλογοι θα κανουν μπιζνες στην πλατη μας?
    Δευκαλιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή