14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Αμοιβαία "γνωριμία" με άξονα τη γλώσσα ... το δεύτερο αφιέρωμα στο Σχολείο μας, από τον προσωπικό κόμβο του Γ.Α.Παπανδρέου

.



Για δεύτερη φορά, αυτή τη χρονιά, γίνεται αφιέρωμα στο Σχολείο μας από τον προσωπικό κόμβο του Γ.Α.Παπανδρέου.

Η άποψή μου είναι ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει πολύ πιο προωθημένες θέσεις για το μεταναστευτικό από ότι η ίδια η κοινωνία. Από την θέση που του έδωσε ο ελληνικός λαός, μπορεί και την πολιτική βούληση να επιδείξει και να επιδράσει με τη στάση του βαθειά στην κουλτούρα της καθημερινότητας όλων μας, σε σχέση με τα φαινόμενα ρατσισμού, αλλά και στις συνθήκες ζωής και ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία.

Το να είμαστε «υπαρκτοί» ως σχολείο για την Κυβέρνηση, με κάνει να προσβλέπω σε μια ουσιαστική στροφή στα θέματα των μεταναστών από την ελληνική πολιτεία.

Ήδη οι εξαγγελίες, δια στόματος υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης στη Παγανή Λέσβου και η δέσμευση της υφυπουργού Εσωτερικών ότι θα δοθεί η ιθαγένεια στα παιδιά της 2ης γενιάς μεταναστών καθώς και το δικαίωμα ψήφου... είναι τα πρώτα ελπιδοφόρα μέτρα.

Και… όντως η Παγανή έκλεισε μέχρι να ολοκληρωθούν έργα ανθρώπινης διαβίωσης και οι νομοθετικές πράξεις προωθούνται για τη χορήγηση ιθαγένειας στη 2η γενιά μεταναστών.
Αρμόζει να χειροκροτούμε κάθε θετικό μέτρο που λαμβάνει η νέα Κυβέρνηση… χωρίς να παύουμε να διεκδικούμε αλλά και να συνεργαζόμαστε για το καλύτερο.

Ελένη Λιντζαροπούλου
Δασκάλα στο Ανοιχτό Σχολείο
Μεταναστών Πειραιά



Το Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά με τη προσπάθεια του να ανοίξει το δρόμο στην εκμάθηση της γλώσσας μας ενισχύει ουσιαστικά τη προσπάθεια να φτιάξουμε μαζί μια κοινωνία πιο δίκαιη, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, πιο ανοιχτή στο διαφορετικό και πιο σίγουρη, συνδράμοντας στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνική ζωή της χώρας μας. Η συνεισφορά των μεταναστών δείχνει πόσο μεγάλος πλούτος υπάρχει στην Ελλάδα. Πόσο πολύ προσφέρει ο μετανάστης είναι δεδομένο, προσφέρει στην κοινωνία στην οποία έρχεται, προσφέρει με τη δουλειά του, προσφέρει με την κουλτούρα του, προσφέρει με την καθημερινή του εργασία. Όλα αυτά, πρέπει να τα αναδειχθούν, διότι πρέπει να γνωρίζουμε οι Έλληνες, πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους στην Ελλάδα και ότι, βεβαίως, οι περισσότεροι μετανάστες έχουν κάνει πια την Ελλάδα πατρίδα τους.

Οι Έλληνες που κατά καιρούς έχουν επιδείξει κύμματα μετανάστευσης στο εξωτερικό προς αναζήτηση της ευημερίας και της καλύτερης ποιότητας ζωης και της εργασίας, καταφέρνοντας πολύ μεγάλες επιτυχίες στις χώρες που τους δέχτηκαν, οι Έλληνες που βλέπουν τους καλύτερους επιστήμονες της χώρας να φεύγουν στο εξωτερικό όπου και διαπρέπουν επιστημονικά, οι Έλληνες έχουν βιώματα από τη μετανάστευση, έχει κάθε Ελληνική οικογένεια κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο μετανάστη, γνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες που οι άνθρωποι αυτοί βίωσαν στις χώρες που κατέφθασαν προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί και εν τέλει να επιβιώσουν, γνωρίζουν τη νοσταλγία και την αγάπη για την πατρίδα που βρίσκεται σε πολύ περιπτώσεις πολύ μακριά. Οι Έλληνες πολύ περισσότερο από άλλους λαούς αφουγκράζονται την ανάγκη των μεταναστών να τους αποδεχτεί η κοινωνία και η πολιτεία στην οποία ζούνε.

Διαβάστε τη σχετική παρουσίαση μας του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά Η γλώσσα ενώνει - Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών και δείτε, στο Photostream του κόμβου φωτογραφίες από το Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών.

Ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα όπου οι μετανάστες αποτελούν οργανικό στοιχείο της κοινωνίας μας, συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της χώρας μας. Το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πόλης, του χωριού, της γειτονιάς, είναι συνυφασμένο με το πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο μετανάστευση. Η αυριανή κοινωνία που δημιουργούμε θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το πώς θα εντάξουμε ή όχι το μετανάστη στην ίδια μας την κοινωνία.. Οπωσδήποτε, αυτή η νέα πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει και ένα φόβο και μια ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες. Αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, έχει τεράστια σημασία για το αν πραγματικά θα απαντήσουμε στην ανασφάλεια αυτή με αποτελεσματικό τρόπο, ή θα την εντείνουμε δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και για τον ίδιο το μετανάστη.



Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπιση μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο, ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά. Αυτή είναι και οφείλει να είναι η βασική μας φιλοσοφία, που μπορεί μεν να μην λύνει αυτόματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας από τη μετανάστευση ή από την προσφυγιά, αλλά αποτελεί όμως, βασική πυξίδα που μπορεί να μας δώσει το πλαίσιο, να μας δώσει την οπτική γωνία μέσα από την οποία θα αντιμετωπίσουμε, θα λύσουμε καλύτερα αυτά τα προβλήματα. Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου; Έχουμε την δύναμη να δούμε αυτόν τον πλουραλισμό των πολιτισμών στην χώρα μας ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συλλογικής μας δύναμης μπροστά στα σύγχρονα φαινόμενα; Θέλουμε μια κοινωνία στην οποία ο μετανάστης θα συμβάλλει δημιουργικά με τον πολιτισμό του, θέλουμε να πάρουμε τα καλά στοιχεία που κάθε πολιτισμός έχει, θέλουμε να διαδώσουμε στους μετανάστες στοιχεία του δικού μας πολιτισμού; Είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο νέο, το ξεχωριστο, το ασυνήθιστο, το διαφορετικό απόσα έχουμε συνηθίσει;

Αναζητώντας τις κοινά αποδεκτές αξίες του πολιτισμού, στόχος είναι οι διαφορετικότητες, αντί να αποτελούν πηγή σύγκρουσης, να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πνεύματος ευρείας αντίληψης και σεβασμού. Δηλαδή στην αποδοχή των και στην ειρηνική συνύπαρξη. Η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρινής επικοινωνία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά του υποστρώματος στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται και να αναπτύσσονται οι κοινές αξίες του πολιτισμού. Σε πρόσφατη επίσκεψη μας στο Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, την ώρα των κυριακάτικων μαθημάτων στους μετανάστες, αναζητήσαμε απαντήσεις στα καίρια προαναφερόμενα ερωτήματα. Οι απαντήσεις είναι εύλογες ως βιώματα τα οποία ζει κανείς έστω ως παρατηρητής, αλλά δύσκολο να διατυπωθούν μέσα από ένα κείμενο.

Για να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία από την επίσκεψη στο Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών κρατήσαμε τα ίδια τα λόγια των δασκάλων του Σχολείου. μας αποτυπώθηκε όμως η ελπίδα 'να σταματήσει να έχει ανάγκη ο τόπος από τέτοιες πρωτοβουλίες', εφόσον η Πολιτεία θα λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες αρωγής για την εξεύρεση λύσης στο θέμα και τις υλοποιήσει:
 
- Αν η γλώσσα είναι η πατρίδα του καθένα μας και οι λέξεις καταφύγιο επικοινωνίας, τότε στην Ελληνική Γλώσσα, οι μαθητές του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ψάχνουν κάθε Κυριακή, τον δεύτερο δικό τους γενέθλιο τόπο… Και όλες αυτές οι προσπάθειες, επειδή στην Ελλάδα η μεταναστευτική πολιτική είναι ανύπαρκτη, παραχωρώντας τη θέση της στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την πατριδοκαπηλία, το λαϊκισμό. Οι μαθητές του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ και οι δάσκαλοι και φίλοι ζητάμε μια πολιτική που θα ενσωματώνει στην Ελληνική κοινωνία τους μετανάστες, θα τους εκπαιδεύει, θα τους παρέχει εργασία, θα δίνει την Ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά τους που γεννιούνται και σπουδάζουν εδώ, ώστε ισότιμα με τα παιδιά των Ελλήνων, να συμμετέχουν στην Ελληνική παιδεία έχοντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στο Ελληνικό κράτος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ το Σχολείο μας από κοντά και θα διαπιστώσετε πως η σχέση αυτή προσφέρει μεν γλωσσικές δεξιότητες στους μετανάστες, αλλά και σε όλους εμάς, μέσα από τη γνωριμία μαζί τους, λιγότερες προκαταλήψεις, περισσότερη ανταλλαγή, ώσμωση, αμφισβήτηση της μιας και μοναδικής περιούσιας κουλτούρας και αποδοχή εντέλει της πληθυντικής μας πραγματικότητας.

- Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς και όχι μόνο της πόλης μας.

Οι σκοποί του Σχολείου είναι:

• Η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. H ελληνική γλώσσα για τους μετανάστες είναι εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους, ο άξονας για να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία ένα πλαίσιο ουσιαστικής κατανόησης και αποδοχής τους αλλά και η προϋπόθεση στην προσπάθεια τους να πάρουν άδεια παραμονής μακράς διάρκειας στην χώρα μας.
• Η νομική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με τις διαδικασίες νομιμοποίησης τους.
• Η συμπαράσταση στους μετανάστες για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας αλλά και η δράση για την ανάδειξη και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία.
• Η συμβολή στην επαφή και προσέγγιση Ελλήνων και μεταναστών, στην αμοιβαία «γνωριμία» τους με άξονα τον πολιτισμό και τις συνήθειες, στην αποδοχή του «διαφορετικού» ως συστατικό στοιχείο της κοινωνίας μας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών ως ισότιμων μελών της ελληνικής κοινωνίας.

Το 2006 το Σχολείο πήρε τη νομική μορφή σωματείου.

Στο πλαίσιο της δράσης μας:

- Πραγματοποιήσαμε εκδρομές σε Δελφούς-Γαλαξίδι, Μυκήνες-Επίδαυρο, Σούνιο και Αίγινα.
Διοργανώσαμε εκδήλωση για τη μετανάστευση σε συνεργασία με το 10ο Λύκειο Πειραιά, τον Μάιο του 2008 με τίτλο «Η γλώσσα σύνορα δεν έχει και σύνορα γκρεμίζει».
- Γιορτάσαμε τη μέρα του μετανάστη το Δεκέμβριο του 2008 στο κέντρο του Πειραιά όπου επί ένα διήμερο (20-21 Δεκεμβρίου) ενημερώσαμε τον Πειραιώτικο λαό για την προσπάθεια μας.
- Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε κρούσματα ρατσιστικής βίας, στους θανάτους μεταναστών και στις απαράδεκτες συνθήκες υποβολής αιτήσεων παραμονής στη Πέτρου Ράλλη, σε πορείες διεκδικήσεων των μαθητών μας, σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις για τη μετανάστευση.

Βρεθήκαμε σε κρατητήρια, φυλακές, κάναμε παρεμβάσεις για περιπτώσεις κρατούμενων μαθητών μας, διδάξαμε ελληνικά στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών του Πειραιά καταγγέλλοντας με επερώτηση στη Βουλή τις εκεί συνθήκες. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για την υλική ενίσχυση του σχολείου.



Διεκδικούμε:
• Άδειες νομιμοποίησης και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για όσους μετανάστες ήδη ζουν στον τόπο μας.
• Άσυλο στους πρόσφυγες.
• Νομιμοποιητικά έγγραφα και υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που ενώ γεννήθηκαν εδώ δεν ανήκουν σε καμιά πατρίδα.

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του 14ου και 15ου Γυμνασίου Πειραιά, Κω και Αγίων Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά(πίσω από την εκκλησία Αγία Σωτήρα).

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της χρονιάς 2009-2010, οι διδάσκοντες είναι 28 και οι παρακολουθούντες μαθητές ξεπερνούν τους 200. Οι μαθητές μας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Πακιστάν, Κίνα, Ινδία. Υπάρχουν επίσης μαθητές από Αλβανία, Αφγανιστάν, Ινδονησία, Ιράν, Μπαγκλαντές, Αίγυπτο, Ιράκ, Λευκορωσία, Μολδαβία, Φιλιππίνες.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή 5-8 μ.μ. από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.

5 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που διαβάζω όλα αυτά, την αναγνώριση δηλαδή της εθελοντικής προσφοράς σας σε μια Ελλάδα όπου οι κομματικές ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΕΣ δεν επιτρέπουν κανενός είδους αναγνώριση. Είναι ακόμα παρήγορο πως ενώ κάποιοι συνθηματολογούν προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τους μετανάστες ως κουκιά, ο πρωθυπουργός, πράγματι έχει πιο προωθημένες θέσεις (όπως σωστά επισημαίνετε) από την ίδια την κοινωνία. Το καλό να λέγεται και ας πικραίνει κάποιους που θέλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους μόνο ως φορείς λαθών, αρνητισμού, και κυρίως .... ως εχθρούς του λαού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό.Οι μαθητές-μαθήτριες μας αναμένουν με αγωνία...
    Κάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λειτούργημα που κάνετε εκεί στο ανοικτό σχολειό των μεταναστών το αναγάγει σε ναο πολιτισμικό.

    Ελπιδοφόρα επίσης η συνέπεια της Κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών.΄Εχουμε αφιερώσει ανάρτηση ΣΤΟΝ ΠΗΑΙΜΟ για το θέμα της αναγνώρισης της ιθαγένειας των παιδιών..
    Ας έγινε η αρχή της υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων από τους μετανάστες.
    Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους.Ας μην καλλιεργούνται με συνθήματα ,( απο πλευράς ανευθύνων,) αξιώσεις εξωπραγματικες στην υλοποίησή τους. Κι αναφέρομαι σε κάτι
    διαγγέλματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
    Ας είμαστε ρεαλιστές.

    http://ligery.pblogs.gr
    http://pygemos.blogspot.com
    http://lygeri.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητη μου Ελένη

    Ελπιδοφόρα αυτα τα μηνύματα.

    Χαιρομαι για την αναγνώριση που τυγχάνει η προσπάθειά σας.

    Ευχομαι η συνέχεια να ειναι το ιδιο καλή.


    Την αγάπη μου
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή